Připomínky k testu Optika (kruh4)

Připomínky k testu Optika (kruh4)

autor Jan Tomsa -
Počet odpovědí: 0

Obecně: Test jde napříč různými obory optiky a občas zasahuje i do biofyziky vidění. Cílový stav by měl vypadat trochu jinak - 4 smostatné testy na geometrickou, vlnovou a kvantovou optiku a na fotometrii, případně plus jedem malý (5-10 otázek) na základní pojmy.

Otázka 2 - chybí mi tam fotometrie.

Otázka 4 - odpovědi se navzájem nevylučují, takže by byl vhodnější mód "multi-choice". Dělení světla naviditelné a neviditelné je sice poněkud umělé, ale v zásadfě možné-

Otázka 5 - u číselných údajů by mělo být "přibližně"; u hustoty jsem uděla chybu i já, protože když e pohybuji  optice a vidím "hustota", automaticky mi napadne optická hustota (index lomu) a teprve poté hmotnost na jednotku objemu. Mimochodem, ani tak není odpověď úplně špatná, zkušenost s optickými skly je taková, že hustčí materiál bývá i opticky hustší, i když žádný "jednoduchý" zákln to nepopisuje.

Otázka 6 - používáte-li v textu otázky či odpovědi vzorec, je třeba definovat všechny symboly

Úloha 8 - proč hebrejská písmena???

Otázka 9 - Newtonova skla nejsou "specificky nabroušené čočky", když už, tak "vybroušené, nabrousit můžete nůž); Je to jedna plankonvexní čočka spojená s planparalelní destičkou.

Otázka 12 - je třeba upřesnit, že jde o viditelné světlo. Vlnovou dékku vypište slovně.

Otázka 13 - patří do biofyziky vidění

Otázka 15 - odpovědi se nevylučují, volil bych "multi-choice". V odpovědích ne nějaká chyba, síra se opakuje 2x

Otázka 16 - v duze nepozorujeme interferenci, nýbrž disperzi; odpověď s projekcí přes hranol je mi trochu nejasná (neumím si představit, co máte na mysli a jak by se tam měla projevovat interference)

Otázka 17 - viz ad 15 (anebo formulujte odpovědi tak, aby se vzájemně vylučovaly)

Otázka 18 - formulace "jejíž vlnění..." je divná; zkuste to zjednodušit